Vine, vine serbarea!

Dragi părinți, eimportant să înțelegeți că în general educatoarele și învățătoarele distribuie rolurile copiilor în funcție de multe criterii, printre care: personalitatea copilului, încrederea pe care o are în sine, dicția etc. E absurd să ceri educatoarei să dea copilului tău rol de prințesă în condițiile în care el e băiat. Pentru că există astfel de cazuri. Sau să îl îmbraci în lup, când el e urs. Și apare copilul costumat în lup spunând: „Eu sunt ursul Martinel”. E clar că în acel moment toată lumea va începe să râdă și doar copilul are de pierdut.


Binențeles că toți părinții ar vrea ca proprii copii să fie într-un rol mai principal. Acceptați rolurile primite și nu stresați copiii! Nu îi stresați spunându-le că vă fac de rușine dacă nu spun poezia sau mai știu eu ce. Nu le spuneți că uite ce rol a primit colega ta și vezi că dacă tu nu ai fost cuminte n-ai fost prințesă. Doamne ferește să le spuneți așa ceva. Sunt ei destul de stresați chiar dacă nu vă dați seama. Nu îi amenințati că dacă nu spun poezia știu eu ce se întâmplă. Aceste lucruri nu ajută. Mai bine îi spuneți să vă privească cum zâmbiți spre el și să spună poezia cu încredere cât poate el de bine. Și că oricum ar spune dvs sunteți mândră de el și sunteți acolo pentru el. Și fiți acolo pentru el.

Nimic nu e mai important pentru un copil decât să își aibă alături părinții la serbare. Eu și acum îmi aduc aminte cum la o serbare de la grădiniță unui coleg nu i-au ajuns părinții, prin urmare a rămas singur. Și toți eram îmbrăcați cu haine de serbare, doar el rămăsese în hainele de grădiniță. Mi-a părut atât de rău pentru el încât și acum îmi amintesc.

Faceți-vă timp și mergeți la serbările copiilor. E foarte important pentru ei.  Înaintea serbării de Crăciun o fetița mi-a spus : „Am emoții la serbare, dar o să mă uit la Păpușa Încrezătoare și o să am încredere” (avem o păpușă care ne-a învățat să fim încrezători). Am fost foarte uimită de remarca fetiței și am hotărât să afișăm păpușa sus pe un dulap unde să o vadă toți, iar atunci când zic poezia să se uite la acea păpușă și să spună poezia tare și clar (plini de încredere). A funcționat foarte bine. Păpușa nu i-a judecat, iar ei i-au zis poezia în primul rând ei și apoi publicului.

Pe scena vieții de familie fiecare copil joacă rolul principal. Ajutați-l să îl joace cât mai bine.

Pe psiholog Alexandra Jarda o gasiti la ZEM Center unde sustine sedinte de psihoterapie atat pentru copii cat si pentru adulti sau familii. In cazuri de dezechilibre emotionale mixul Psihoterapie si terapia Bowen este cel mai cautat de pacientii cu probleme emotionale, care doresc sa se vindece.