Vaccin anti-Covid19, disponibil din octombrie?
Vesti foarte incurajatoare de la Oxford! Potrivit rezultatelor testelor clinice de pana acum, vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford si AstraZeneca este eficient impotriva Coronavirus. Rezultatele au fost publicate in prestigioasa revista medicala The Lancet.
Testele pe oameni – pe 1077 de persoane – arata ca vaccinul stimuleaza productia asa-numitelor celule „T” care lupta cu virusul. Aceste celule – parte din grupa celulelor albe din organism – ajuta sistemul imunitar sa detecteze celule infectate cu Coronavirus si sa le distruga.
Este sigur noul vaccin? Cercetatorii de la Oxford spun ca da! Unele persoane au avut febra sau dureri de cap, cercetaorii spun ca paracetamol este suficient pentru tratarea lor.
Ce urmeaza? Testele clinice continua, urmatoarea faza va implica zeci de mii de oameni. 10,000 de voluntari in Marea Britanie si peste 30,000 de persoane in Brazilia, Africa de Sud si SUA unde rata infectiilor este in acest moment foarte mare.
Guvermul briatnic a comandat deja 100 de milioane de doze.
Vaccinul ar putea deveni disponibil din octombrie 2020. El este deja in productie la gigantul AstraZeneca.
(foto Oxfor University. text via Aura Woodward dupa articolul BBC, Coronavirus: Oxford vaccine triggers immune response)