Să clarificăm o controversă:

Uleiurile esențiale pentru copii, doar un trend sau un ajutor real?

Abordăm aici un subiect care interesează părinții, bunicii dar și cadrele medicale și alte categorii deopotrivă: uleiurile esentiale pentru copii sunt doar un trend sau un ajutor real în menținerea sănătății și o dezvoltare fizică și emoțională armonioasă a celor mici?! Să clarificăm, deci, această controversă.

Desigur, actualii detractori ai uleiurilor esențiale ar exemplifica cu nenumărate alte trenduri controversate legate de copii, apărute de-a lungul timpului: ouăle sănătoase sau nu, supliment de vitamin D sau nu, vaccinuri sau nu s.a. Și, bineînțeles, ar aduce în discuție faptul că uleiurile sănătoase nu ar fi sigure..mai ales pentru copii! Noi facem, în cele ce urmează, un apel la mai multe argumente în favoarea folosirii uleiurilor esențiale la copii.

Uleiurile esențiale, utilizate încă din antichitate

Utilizarea uleiurilor esențiale nu este o tendință nouă ci dimpotrivă, o tradiție străveche care își are începuturile cu secole în urmă, în cadrul a diferite civilizații din întreaga lume: egipteană, greacă, romană etc. Anticii foloseau plantele și extractele din plante pentru aromaterapie, practici terapeutice, prectici religioase, înfrumusețare și chiar pentru prepararea și conservarea alimentelor. Mai aproape, în Franța secolului al XIXlea, chimistul Rene Gattefosse a studiat și a realizat o cercetare aprofundată referitoare la uleiurile esențiale, fiind considerat cel care a inventat și a folosit primul termenul „aromaterapie”.

De unde provin uleiurile esențiale?

Pe Pământ există o uimitoare varietate de plante, care conțin în rădăcinile, florile, semințele și scoarța lor niște compuși ce nu pot fi văzuți cu ochiul liber. Acești compuși au devenit cunoscuți ca “uleiuri esențiale”. Sunt extrem de concentrați și ca atare acțiunea lor este extrem de puternică. Practic, acești compuși aromatici volatili conferă fiecărei plante o aromă proprie, o ajută să se vindece in cazul in care este rănită, au rol de protecție contra insectelor dăunătoare dar și un important rol în polenizare.

Cum acționează uleiurile esențiale?

Compușii aromatici volatili se mișcă rapid în aer, interacționând direct cu senzorii de la nivel cerebral, moment în care simți instantaneu aroma puternică a unui ulei esențial, chiar și de la distanță. Până în prezent sunt descoperiți peste 3000 de tipuri de compuși aromatici volatili, acești compuși determinând beneficiile, aroma și proprietățile fiecărui ulei esențial. Cu alte cuvinte, datorită unei structuri chimice unice, fiecare ulei esențial va varia în funcție de specie și plantă. Avem deci atât mirosuri unice cât și beneficii unice pentru sănătatea noastră, în fiecare ulei esențial!

Cum devine o plantă un ulei esențial?

După recoltarea în perioada optimă, plantele trec printr-un proces de distilare folosindu-se echipamente speciale pentru a separa uleiul esențial de părțile plantei. Totuși, procesul exact de producție a unui ulei esențial variază în funcție de tipul de plantă din care se obține uleiul. De exemplu, când se produc uleiuri din citrice, uleiul esențial este extras din coaja fructului în timp ce pentru uleiul de lavandă se folosește floarea.

Există uleiuri esențiale pure și mai puțin pure?

Într-adevăr, uleiurile esențiale nu au aceeași acțiune. Puritatea unui ulei diferă în funcție de aria geografică, metodele de distilare, condițiile meteorologice și alți factori. Chiar dacă o plantă este aleasă sau cultivată cu toată atenția, calitatea uleiului esențial poate fi menținută sau distrusă în timpul procesului de distilare. Distilatorii trebuie să fie preciși și trebuie să acorde atenție metodelor de recoltare, temperaturilor, intervalului de timp de distilare, nivelului de presiune utilizat etc.

Utilizarea uleiurilor esențiale azi

Uleiurile esențiale sunt la fel de relevante și în prezent, deși sunt utilizate de secole. Datorită avansului tehnologiei, calitatea uleiurilor și siguranța folosirii lor au fost îmbunătățite considerabil. În plus, uleiurile esențiale sunt acum mai accesibile și mai ușor de utilizat în viața de zi cu zi a familiilor. Deloc de neglijat, în prezent dispunem de dovezi științifice și nenumărate studii care arată eficacitatea și natura sigură a uleiurilor esențiale.

Beneficiile uleiurilor esențiale pentru sănătatea fizică și emoțională

De la ameliorarea iritațiilor pielii, la susținerea unei digestii sănătoase, la o mai bună sănătate orală și până la crearea unei senzații de eliberare a căilor respiratorii s.a. – uleiurile esențiale sunt azi o alegere tot mai des făcută de multe familii care doresc să mențină o bună stare de sănătate a copiilor și adulților deopotrivă. Utilizarea uleiurilor esențiale în scopul de a obține beneficii pentru sănătatea fizică a devenit populară deoarece permite utilizatorului să personalizeze experiența în funcție de nevoile sale specifice în loc să trebuiască să aplice o soluție generică.

De asemenea, deoarece corpurile noastre trec printr-o serie de emoții și stări pe durata unei zile, uleiurile esențiale ne pot ajuta să gestionăm și să menținem starea de bine emoțională. Unele uleiuri esențiale au proprietăți calmante, de tonifiere și stabilizare, în timp ce altele sunt cunoscute ca fiind energizante, revigorante, iar altele sunt utile pentru detoxifiere sau purificare. Cert este că aroma puternică a uleiurilor esențiale poate crea o reacție chimică la nivel cerebral, generând emoții și reacții interne iar simțul olfactiv este un instrument care poate genera răspunsuri fiziologice, mentale și emoționale puternice.

Cum să folosești uleiurile esențiale?

Nu trebuie să fii expert ca să te bucuri de beneficiile uleiurilor esențiale. Ai însă nevoie de o înțelegere de bază a modului în care să folosești uleiurile esențiale în mod simplu și sigur: aromatic, topic și intern.

Aromatic

Folosirea aromatică (prin inhalare) a uleiurilor esenţiale poate fi de mare ajutor pentru îmbunătăţirea sau echilibrarea stărilor emoţionale. Dacă te afli în mișcare, o metodă foarte la îndemână este să pui o picătură de ulei esenţial în palmă, să freci palmele una de celalată şi să inspiri adânc. Dacă însă ești la birou sau acasă cu familia și cei mici, difuzarea uleiurilor esențiale este cea mai eficientă metodă de a te bucura de aroma lor pentru o perioadă de timp mai îndelungată. Practic, difuzoarele transformă uleiurile esenţiale într-un fel de abur care plutește în încăpere pentru mai multe ore, chiar pentru toată ziua. Este important însă să foloseşti doar difuzoare cu vapori reci şi cu ultrasunete pentru a nu afecta structură chimică delicată a uleiurilor esenţiale și efectul lor terapeutic.

Topic

Aplicarea topică (pe piele) a uleiurilor esenţiale este o metodă sigură şi eficientă pentru a te bucura de beneficiile lor pentru piele şi întregul organism. Uleiurile esenţiale pot penetra uşor pielea şi pot să ofere beneficii pentru întreaga zonă cu probleme, fie că vorbim despre o durere cauzată de o înțepătură de insectă fie că vorbim despre o durere de burtică. În momentul în care diluăm uleiul esențial cu un ulei purtător (ulei de cocos fracţionat sau alt ulei vegetal de calitate) încetinim evaporarea uleiului esențial şi permitem ca acesta să hidrateze bine pielea. Atenție însă: chiar dacă există uleiuri esenţiale care pot fi folosite nediluate, atunci când le folosim la copii, le folosim întotdeauna diluate.

Intern

Utilizarea internă a uleiurilor esenţiale este unul dintre subiectele intens dezbătute, de ani de zile. Dacă ne gândim însă la faptul că plantele sunt consumate de când e lumea și fac parte și azi din dieta noastră zilnică și adaugăm rezultatele cercetărilor care continuă să confirme faptul că sunt sigure, atunci vedem că nu avem motive de îngrijorare. Mai ales atunci când respectăm dozele recomandate, utilizarea internă a uleiurilor esenţiale este probabil metoda cu cel mai mare impact asupra întregului organism întrucât atunci când sunt ingerate, uleiurile intră direct în fluxul sangvin.

Uleiurile esențiale pentru copii

Dezvoltarea armonioasă a copiilor şi sănătatea lor fizică şi emoţională sunt priorităţile oricărui părinte. Uleiurile esențiale pentru copii sunt foarte eficiente, ajutându-i pe cei mici să fie mai sănătoşi, atât fizic cât şi emoţional, astfel încât să poată face faţă provocărilor cu zâmbetul pe buze. Dacă ai dori să incluzi uleiurile esențiale în rutina zilnică a copilului/copiilor tăi dar nu știi cum să începi, atunci varianta ideală poate fi pachetul doTERRA Kids Collection.

Este un pachet complet ce conţine blenduri de uleiuri esenţiale, gata de folosit, concepute special pentru copii. Şase blenduri unice de uleiuri esenţiale create pentru dezvoltarea minţii, corpului şi emoţiilor unui copil – Thinker, Calmer, Stronger, Rescuer, Steady, Brave – în sticluţe de 10ml cu roll-on, şase capace cu carabiniere, fişe cu instrucţiuni şi o geantă specială pentru recipiente. Aceste blenduri de uleiuri esenţiale sunt gata diluate pentru folosirea în siguranţă de către copii, astfel că părinţii au posibilitatea de a-i învăţa să le utilizeze singuri, atunci când au nevoie, şi astfel să îi ajute să depăşească momentele grele.

Află mai multe despre doTERRA Kids Collection