ZEM Center ofera terapia Bowen in modul cel mai facil cu putinta:
  • You & Bowen: pentru tine, parintii sau bunicii tai, pentru vecini si prieteni sau doar cunostinte, indiferent de varsta, pentru preventie sau tratare de afectiuni cornice sau acute
  • Bowen in the office: pentru oamenii activi, stresati, care muncesc foarte mult in companii de IT, marketing, banci etc. dar isi permit sa aiba minim 30 min pauza intr-un birou linistit
  • Bowen at home: pentru cei care nu se pot deplasa dintr-un motiv sau altul
  • Baby Bowen: pentru cei mai mici dintre noi, de la cateva ore de la nastere si pana la majorat
  • Pregnant Bowen: pentru viitoarele mamici, in lupta lor cu greturile, hipertensiunea sau diabetul de sarcina, umflarea picioarelor etc. dar si pentru pregatirea pentru nasterea naturala si pentru sustinerea lactatiei
  • Sports & Bowen: rolul terapiei Bowen in recuperarea sportiva precum si in accidentarile sportive este important intrucat blocajele aparute pot fi reduse sau eliminate cu mare success

Terapia Bowen, fondata in anii 1950 de australianul Tom Bowen, este o tehnica non-invaziva care stimuleaza functionarea normala a tuturor sistemelor din organismul uman, lucrand atat prin sistemul nervos cat si prin sistemul circulator si limfatic. Mesajele sunt transmise prin miscari delicate efectuatate de terapeut cu degetele pe anumite puncte specifice (pe muschi si tesut conjunctiv), prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare si echilibru a organismului. Rezultatele pot fi spectaculoase chiar de la prima sedinta, desi procesul de auto-vindecare continua pe parcursul a 4-5 zile dupa tratament.

Cum functioneaza terapia Bowen

Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.
Una dintre acestea, sugereaza ca “miscarile” Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta incurajeaza organismul sa se re-echilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate. Proprioreceptorii asigura perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului, si se gasesc in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente si fascie.

Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul, joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi, care afecteaza, sau au potential de a afecta tesuturile. Acestia se numesc uneori si receptori de durere, dar acest termen este inselator, deoarece durerea este interpretata la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasati in aproape toate tesuturile corpului, dar sunt foarte numerosi in fascie, o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului. Fascia creaza un spatiu intre fiecare grup de muschi, muschi individuali si fibre individuale, pana la nivel microscopic, permitand o miscare optima si sanatoasa a fluidelor catre toti muschii si toate articulatiile corpului.Cand apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractura a degetului de la picior, nociceptorii transmit un raspuns reflex, cu 70-120 metri/secunda, de-a lungul fibrei aferente, pana la thalamus, localizat in creier. Aceasta informatie este mai apoi prelucrata de cortex si ulterior transmisa inapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a incepe procesul de vindecare, prin contractarea muschilor si inceperea procesului inflamator in zona.

Daca durerea persista o lunga perioada de timp, fascia ramane contractata spre a proteja zona dureroasa, cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. Chiar dupa ce osul s-a vindecat, continuam sa schiopatam, deoarece fascia restrictioneaza miscarile si continua sa-si pastreze forma.Cu fiecare miscare Bowen, fascia este angrenata si “deranjata” pentru scurt timp, dar nu este deplasata prin forta. Cand aderenta fasciei este diminuata iar tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie si se contracta, fascia isi reduce contractia. Structurile musculo-scheletale devin capabile sa-si mareasca capacitatea de miscare si sa-si foloseasca tot potentialul de forta si in plus, nervii, vasele de sange si nodurile limfatice situate in aceste tesuturi relaxate, functioneaza optim. Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, realizate de miscarile Bowen de mica intensitate, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv. (sursa: bowtech.ro)

Beneficii terapie Bowen

Terapia Bowen si-a dovedit eficacitatea in:
 • Depunere de toxine in corp
 • Stres si oboseala cronica
 • Dureri de cap acute si cronice (migrene)
 • Boli autoimune
 • Afectiuni respiratorii, bronsite si astm
 • Dezechilibre hormonale si emotionale
 • Alergii, rinite, astm
 • Probleme scheleto-musculare si articulare (spondiloza, sciatica, probleme ale genunchilor si gleznelor, restrictii de miscare a gatului/umerilor, dureri de spate, boli profesionale, accidentari etc.)
 • Afectiuni ale organelor interne (rinichi, ficat, vezica biliara, stomac si intestine, colon etc.)
 • Infertilitate, chisturi ovariene, fibrom
 • Sechele dupa accidente vasculare
 • Enuresis (incontinenta nocturna la copii)
 • Afectiuni neurologice (AVC, Parkinson, sindrom Down, autism, scleroza multipla)
 • Dereglari ale sistemului endocrin (tiroida) si … multe alte afectiuni

Te asteptam la sediul ZEM Center din Cluj-Napoca pentru a incerca si tu terapia Bowen. Pretul unei sedinte Bowen il gasesti in pagina Preturi.

PROGRAMEAZA-TE ACUM >