Retete sanatoase de gatit pentru cei mici, de la ZEM KIDS (II)

ZEM Center are o prezenta activa nu numai in ceea ce inseamna terapii complementare (Bowen, Kinetoterapie, Naturopatie, Iridologie, Psihoterapie, Masaj Raindrop) ci si in educatie. Centrul organizeaza stagii de pregatire pentru un stil de viata sanatos, dedicate copiilor – unice in Cluj! Stagiile ZEM KIDS au scopul de a-i invata pe cei mici cum sa ajunga adulti sanatosi!

In 2019 stagiile ZEM Center pentru copii includ 2 tipuri de evenimente: atelierele „Nicio saptamana fara o zi de viata sanatoasa la ZEM KIDS” dedicate copiilor de 5+ si grupurile de „Meditatii de Educație emoțională” dedicate copiilor de 4-6 ani si 7-9 ani. Stagiile ZEM KIDS sunt sustinute de experti in domeniile lor: psihoterapeuti, medici, kinetoterapeuti, nutritionisti, consilieri in psihologia sanatatii etc. si sunt anuntate pe pagina facebook.com/ZemCenter la sectiunea „Evenimente”.

La cele 3 editii ZEM Kids Camp din 2018 ne-am jucat, ne-am informat, am gatit si am experimentat impreuna. Copiii au o curiozitate naturala de a afla lucruri noi si o dorinta clara de a se implica. Am vazut multa rabdare atunci cand micutii au fost imputerniciti sa realizeze diferite sarcini specifice bucatariei: sa curete legumele, sa cunoasca si adauge condimentele utile corpului (de exemplu pe cele cu proprietati antiinflamatoare), sa amestece, sa isi orneze sandwich-urile astfel incat sa fie cat mai amuzante si deci cat mai bune de mancat 🙂

Copiii sunt fascinati de arome, de texturi, de gusturi, pe care le-au explorat si prin intermediul jocului. Fiind legati la ochi, au trebuit sa ghiceasca, cu ajutorul pipaitului, mirosului si gustului, fructul sau leguma pe care au primit-o in palma. Toti s-au descurcat foarte bine si ne-am distrat pe masura.

Va incurajam si pe dumneavoastra, parintii, sa ii sprijiniti in dorinta lor de a cunoaste si de a se simti responsabili, dandu-le sarcini adecvate varstei, fiind convinsi ca se vor stradui. Rezultatul final nu este atat de important, cat implicarea copiilor in aproape tot ce facem si noi, adultii.

Mancarurile atât de apreciate de copii la ZEM Kids Camp au fost realizate cu ajutorul aparatului de gatit Thermomix® si gratie implicarii Mihaelei Muresan, consilier in psihologia sanatatii si technician nutritionist la Creative Thermomix.

Publicam in continuare, in serial, retetele atat de apreciate de copii, absolut toate fiind mancaruri sanatoase! In cazul unora din ele, chiar daca la inceput au declarat ca nu le vor manca, copiii au revenit pentru supliment 🙂 Episodul 1 a fost despre gustari sanatoase.

EPISODUL 2: Supe sanatoase

SUPA DE LINTE

Ingrediente:

200 g linte roșie

2 morcovi

1 ceapă

1 cățel de usturoi

1/2 ardei roșu

1,5 l apă

Condimente:  1 foaie de dafin, praf de curry (puteți înlocui cu praf de coriandru, chimion, chimen negru), ½ linguriță de pudră de turmeric, sare după gust

Mod de preparare:

  1. Tocați mărunt ceapa, ardeiul și morcovul
  2. Căliți în 2 -3 linguri ulei de măsline legumele tăiate și condimentele 1-2 minute, adăugați lintea spălată bine și cățelul de usturoi
  3. Turnați apa și lasați să fiarbă la foc mic 20 -25 minute
  4. Verificați dacă sunt fierte legumele și îndepărtați foaia de dafin și eventual usturoiul
  5. Blenduiți cu ajutorul unui mixer
  6. Serviți cu crutoane proaspăt prăjite, stropite cu puțin ulei de măsline.

SUPA CREMA DE LEGUME

Ingrediente:

300 g cartofi

400 g legume diferite: morcovi, dovlecel, ciuperci, pătrunjel, țelină

100 g roșii cherry

1 ceapă

1 cățel de usturoi

20 g unt sau ulei de măsline

1,5 l apă

Condimente:  pătrunjel verde, sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Puneți în oală legumele tăiate cubulețe împreună cu apa și condimentele, fierbeți aproximativ 30 minute, la foc mic, cu capac
  2. Verificați dacă sunt fierte legumele, dacă e nevoie, prelungiți fierberea
  3. Adăugați untul sau uleiul de masline și blenduiți cu ajutorul unui mixer
  4. Serviți cu crutoane și pătrunjel proaspăt tocat.

SUPA CREMA DE DOVLECEL

Ingrediente:

2-3 dovlecei/ zucchini

1 cartof / 50 g caju

100 g spanac crud

1 ceapă

1 cățel de usturoi

20 g ulei de măsline

1,5 l apă

Condimente:  busuioc, mentă (proaspete sau uscate), semințe de fenicul sau chimion, sare după gust

Mod de preparare:

  1. Tocați mărunt ceapa și usturoiul, tăiați dovleceii cubulețe
  2. Căliți în uleiul de măsline ceapa și usturoiul tocate și condimentele 1-2 minute, adăugați dovlecelul și mai căliți 2 minute
  3. Adăugați apa și fierbeți 15 minute. Verificați dacă sunt fierte legumele, dacă e nevoie, prelungiți fierberea
  4. Adăugați spanacul și blenduiți cu ajutorul unui mixer
  5. Serviți cu crutoane.

Variantă: cartoful poate fi înlocuit cu 50 g caju, care va da consistență și cremozitate supei.

CIORBITA DE LEGUME

Ingrediente:

3 cartofi

2-3 morcovi, 1 păstarnac mic, 1 pătrunjel, 1 felie de țelină, 1 dovlecel, 100 g mazăre

1 roșie decojită

1 ceapă

50 g paste mici

20 g ulei de măsline

1,5 l apă

Condimente:  pătrunjel verde, leuștean verde, sare după gust

Mod de preparare:

  1. Tăiați cubulețe morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, țelina și tocați ceapa mărunt.
  2. Căliți-le în uleiul de măsline, peste care puteți adăuga eventual și puțină apă. Adăugați restul de apă și fierbeți aproximativ 20 minute, la foc mic, cu capac. Puneți o linguriță de sare sau după gust.
  3. Adăugați și restul de legume tăiate cubulețe, pastele și continuați fierberea încă 10 minute Puneți și 2-3 fire întregi de pătrunjel și leuștean, pe care le veți îndepărta la finalul gătirii
  4. Serviți cu pătrunjel și leuștean proaspăt tocat și cu puțină smântână.

SUPA FALSA DE TAITEI

Ingrediente:

1 cartof

3-4 morcovi, 1 păstarnac, 1 pătrunjel, 1 felie de țelină

1 ceapă

1 cățel de usturoi

20 g ulei de măsline

80 g tăieței de casă

Condimente:  pătrunjel verde, sare după gust

Mod de preparare:

  1. Tăiați rădăcinoasele în bucăți mari. Ceapa, usturoiul și cartoful rămân întregi.
  2. Puneți apa la fiert. Când ajunge la punctul de fierbere, adăugați ceapa, usturoiul, rădăcinoasele, 1 linguriță de sare sau după gust și uleiul de măsline.
  3. Fierbeți la foc mic sub capac, 20 minute. Adăugați cartoful și continuați fierberea încă 10 minute. Verificați dacă sunt fierte legumele, dacă e nevoie, prelungiți fierberea.
  4. Strecurați cu o sită supa de legume într-o altă oală, adăugați tăiețeii și mai fierbeți 3-4 minute.
  5. Serviți cu pătrunjel proaspăt tocat și cu legumele fierte preferate.