Raceala sau gripa: cum ne tratam?

Potrivit bbc.com, citat de Mediafax si csid.ro, adulţii se îmbolnăvesc de gripă o dată la fiecare cinci ani, iar copiii o dată pe an, potrivit unui studiu realizat în China.

Savanţii care au realizat studiul au analizat mostre de sânge recoltate de la 151 de voluntari cu vârste cuprinse între 7 şi 81 de ani, pentru a încerca să afle frecvenţa de apariţie a infecţiilor gripale. Adunând astfel de date medicale pe perioade îndelungate, oamenii de ştiinţă speră să identifice mai uşor persoanele cu cel mai mare risc de infecţie, frecvenţa epidemiilor de gripă şi aria de propagare în rândul comunităţilor a acestei boli – arata csid.ro.

Studiul, publicat în PLoS Biology, a monitorizat nouă tulpini principale cunoscute ale virusului gripal care au circulat în lume între 1968 şi 2009. Cercetătorii – care provin de la Imperial College din Londra şi mai multe institute din Statele Unite şi China – au testat probele sangvine pentru a identifica prezenţa unor anticorpi – cu scopul de a vedea dacă acele persoane au fost infectate cu tulpinile virale în cauză şi, în caz afirmativ, cât de des s-a produs acest lucru.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, copiii se îmbolnăvesc de gripă în medie o dată pe an. Infecţiile gripale devin apoi tot mai puţin frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Începând cu vârsta de 30 de ani, infecţiile gripale au tendinţa de a apărea cu o frecvenţă constantă, de aproximativ două pe deceniu, la persoanele testate.

Atât răcelile, cât şi gripele sunt cauzate de virusuri si ambele cauzează febră şi dureri în gât, dar şi tuse şi strănut – cel din urmă reprezentând o formă importanta de propagare. Totusi, ce diferentiaza raceala de gripa este ca, in cazul unei răceli obişnuite, simptomele tind să apară gradual, sunt de obicei mai moderate şi afectează în principal nasul şi gâtul. Gripa, pe de alta parte, este o afecţiune mai severă, care se instaleaza rapid, cu febra ridicata si în urma căreia persoanele bolnave au nevoie de repaus la pat. Simptomele includ dureri de cap, dureri musculare, dar şi nas înfundat sau, din contră, secreţii nazale abundente.

Gripa este o afecţiune care poate să provoace complicaţii serioase la persoanele în vârstă şi la cele care suferă de alte boli cronice, precum astmul. Acesta este motivul pentru care se recomandă persoanelor din grupurile de risc să îşi facă vaccinul antigripal în fiecare an. Cu toate acestea, pe plan internaţional au apărut mai multe critici, după ce oamenii de ştiinţă au atras atentia asupra faptului ca virusul gripal suferă mutaţii în mod constant, iar acest lucru face dificilă prezicerea tulpinii virale împotriva căreia oamenii ar trebui să se vaccineze în fiecare an – potrivit csid.ro.

In acest context, care e alternativa?! O buna abordare este intarirea imunitatii, care sa ne protejeze de aceste virusuri. Iar acest lucru se poate obtine foarte bine prin intermediul terapiei Bowen si a protocolului sau care se adreseaza special stimularii pe care naturala a sistemului imunitar atat al copilului cat si al adultului. Dupa numai 7 respectiv 8 sedinte de terapie Bowen sansa imbolnavirii cu raceala sau gripa poate scadea si chiar daca imbolnavirea se produce, recuperarea poate fi mult mai usoara si rapida. Desigur, terapeutul poate interveni si in faza acuta a racelii sau gripei, stimuland astfel organismul pacientului sa lupte si accelerand vindecarea.