Dintre tulburarile de anxietate si simptomelor care ne cauzeaza o stare de nesiguranta, poate cea mai raspandita este fobia.

Netratate, fobiile pot evolua spre complicatii ce afecteaza firescul vietii. Fobia se manifesta printr-o teama irationala si nejustificata de anumite obiecte, animale, situatii sau evenimente. Putem simti fiori in stomac atunci cand suntem la inaltime sau cand vedem un paianjen ce ne trece prin fata ochilor, ceea ce este o reactie normala.

Insa se intampla ca acesti fiori sa se transforme in stari de palpitatie, transpiratie, tensiune, slabiciune musculara, dureri in piept si asa mai departe. Atunci ne confruntam cu o fobie si o stare de neliniste ce ne pot afecta activitatile zilnice si relatiie sociale din viata de zi cu zi.

De obicei, persoanele care se confrunta cu astfel de probleme evita sa mai fie puse in situatia declansatoare a simptomelor de nesiguranta. De exemplu, renunta sa mai zboare cu avionul din cauza fricii de zbor. Acest comportament, daca nu este tratat la timp, poate evolua spre alte complicatii si poate afecta, treptat, cursul firesc al vietii.

In general, gandurile care predomina in astfel de situatii sunt de nesiguranta, confuzie, senzatia de pericol eminent, pierderea concentrarii, frica irationala si excesiva. Exista diversi factori care pot duce la aparitia fobiilor. Acestea pot aparea in copilarie, in urma unei experiente tulburatoare sau neplacute, direct sau indirect. Un alt factor este stresul cotidian si distragerea mentala inconstienta de la activitatile zilnice, fapt care creeaza o discrepanta intre ceea ce ne dorim cu adevarat si ceea ce se intampla de fapt, aparand astfel temeri ce se dezvolta in diverse fobii.

Indiferent de motiv sau situatie, este important sa intelegem ca primii pasi spre vindecare sunt constientizarea, acceptarea si mai apoi tratarea fobiilor. Pentru ca, intr-adevar, netratate, fobiile pot evolua spre complicatii ce afecteaza firescul vietii. Unul dintre cele mai eficiente terapii fiind Bowen si Psihoterapia / Hipnoza, urmate in paralel.

Psiholog Dani C. Burla