Pentru inceput, sa spunem ca ambele terapii se ocupa cu partea noastra emotionala. Aproape toti dintre noi trecem la un moment dat printr-o suferinta emotionala, fie ea cauzata de un accident, pierderea unui om drag sau de experiente majore cum sunt sarcina si nasterea.

Tehnica Bowen in Cluj se face deja la ZEM Center de ceva vreme si din experientele cu voi, pacientii nostri, am realizat ca multi dintre voi, dupa reechilibrarea fizica obtinuta cu tratamentele Bowen, ati avea nevoie de o completare pe partea emotionala.

Asa ca acum e momentul sa combinam tehnica Bowen cu ceva care merge si mai adanc in partea de emotii, si anume Psihoterapia.

In genere, din cauza suferintelor psihice si interioare, oamenii au tendinta de a dezvolta un mecanism de aparare nociv, prin care incearca sa evite durerea si sa treaca peste, dezvoltand un comportament daunator si deseori vicios, pentru a se proteja. O persoana care este mereu in alerta si devine defensiva, dezvolta diferite simptome – depresie, neincredere in propria persoana, abuz de droguri, anxietate, insomnie, tulburari de personalitate, paranoia etc.

Cum functioneaza Tehnica Bowen

Tehnica Bowen ajuta pacientul sa faca trecerea de la dominanta simpatica a sistemului nervos vegetativ la cea parasimpatica. Sistemul Nervos Vegetativ (SNV) controleaza peste 80% din functiile corpului si este foarte sensibil la factorii de stres. Majoritatea dintre noi traim intr-o stare permanenta de stres si hipestimulare simpatica a SNV.

Vindecarea poate avea loc atunci cand SNV trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica, iar Bowen tocmai asta face: activeaza aceasta schimbare! In timpul sedintelor, adesea pacientii nostri adorm sau intra intr-o stare de relaxare profunda – un indicator clar al trecerii catre dominanta parasimpatica, cu reducerea stresului la nivel profund.

Aceasta poate explica de ce, doar dupa cateva sedinte Bowen, se reactiveaza procesul de insanatosire, chiar si in situatii in care recuperarea in urma traumelor, bolilor sau interventilor chirurgicale stagneaza, iar atunci cand, ajutati de psihoterapeut vorbim si ne indentificam emotiile si comportamentele problema, devenim capabili sa facem fata situatiilor dificile si, treptat, sa le putem depasi.

Cum ne ajuta psihoterapia?

Psihoterapia este relatia dintre psihoterapeut si pacient bazata pe sinceritate si deschidere strict profesionala, cu scopul de ajuta pacientul. Toate problemele, gandurile si temele dezvoltate in cadrul sedintelor de psihoterapie sunt confidentiale.

Se poate folosi si hipnoza, ca o cale prin care se ajunge la inconstient, locul de unde se pot rezolva si analiza mai usor problemele si starile negative pe care le are pacientul. Spre deosebire de hipnoza clasica, in hipnoza ericksoniana propusa de noi, clientului i se induce o stare de constienta intermediara (intre starea de veghe si somn), el pastrandu-si astfel controlul asupra actelor sale si integralitatea liberului arbitru.

Psihoerapeutul doar sugereaza, nu impune nimic. Hipnoza ne ajuta sa gasim resurse si elemente cheie pentru a ne deschide mai usor mintea si sufletul, dezvolta autocunoasterea, inlatura sau diminueaza depresia, starile de anxietate, fobiile, atacurile de panica, durerile, adictiile si, in general, orice stare negativa care ne ingreuneaza activitatile zilnice si linistea interioara.

Relatia terapeutica, atat in cazul tratamentului Bowen cat si in cel al Psihoterapiei este diferita de celelalte relatii prin faptul ca terapeutul este acolo pentru a insoti pacientul pe drumul acestuia catre descoperirea si increderea de sine, catre reechilibrare si autovindecare!

Cat de util ti s-a parut acest articol?