Detoxifierea nu este un concept nou. Acest proces se practica de cel putin 2500 de ani, de pe vremea lui Hippocrate, medic grec, considerat astazi parintele medicinei. La vremea respectiva, medicii vorbeau despre detoxifiere explicandu-le pacientilor ca bolile insotite de dureri si de oboseala nu pot fi tratate daca nu se efectueaza in prealabil o cura de detoxifiere.

Dar ce este detoxifierea? Detoxifierea este procesul natural de eliminare si neutralizare a toxinelor din organism. Colonul, plamanii, ficatul, vezica biliara, rinichii, pielea constitue organele care joaca un rol important in detoxifierea zilnica a organismului.

Insa, pentru a ințelege mai bine ce este detoxifierea si care este rolul ei, este nevoie sa abordam subiectul intoxicarii. Auto-intoxicarea se instaleaza treptat atunci cand toxinele acumulate in organism depasesc capacitatea acestuia de eliminare si un anumit prag de toleranta al corpului.

O parte din toxinele cu care ne auto-intoxicam provin din obiceiurile alimentare gresite: supraalimentare (excesul de carne, de produse lactate, de alimente procesate, de zahar rafinat), consumul de alimente care contin insecticide sau ierbicide, hormoni, grasimi hidrogenate, organisme modificate genetic, apa de la robinet, plus consumul in exces de alcool, tutun si cafea. O alta parte din toxine provine chiar din uzura tesuturilor. Starea psiho-emotionala, precum emotiile negative si stresul, contribuie de asemenea la generarea de toxine in organism, cu alte cuvinte, la cresterea aciditatii.

Toxinele peste pragul de toleranta reprezinta un adevarat pericol pentru organism.
Odata ce toxinele s-au acumulat in organism si nu mai pot fi evacuate corespunzator de catre organele filtre, apar diverse simptome: balonarea, flatulenta, digestia proasta, tranzitul intestinal lent, constipatia, apoi cresterea in greutate, alergiile, tulburarile de concentrare, durerile de cap, starile depresive, mirosul neplacut al corpului, halena. Toate aceste simptome ne dau de inteles ca este timpul sa ne detoxifiem.

Cum putem face detoxifierea organismului?

Detoxifierea presupune o alimentatie predominant alcalinizanta (bogata in fructe si legume) dar, din nefericire, acest lucru nu este suficient. Necesara este si punerea in aplicare a anumitor tehnici naturale care accelereaza si duc in profunzime intregul proces. Printre tehnicile naturale avem la dispozitie: monodietele de fructe (ex: de mere sau struguri), postul negru cu apa, sauna care ne ajuta sa evacuam toxinele prin transpiratie, exercitiile fizice si cele de respiratie, terapia Bowen care maximizeaza eliminarea toxinelor, fitoterapia (terapia prin plante medicinale), etc.

Naturopatul fiind un specialist si in domeniul detoxifierii, va poate ajuta in elaborarea unui plan personalizat de detoxifiere in cadrul programelor de terapie a ZEM Center.

Alexandra George, terapeut Naturopat-Iridolog