Depresia, tratata cu psihoterapie si naturopatie (dieta) Cu toții ne confruntăm de-a lungul timpului cu diferite stări, plăcute și mai puțin plăcute, pentru că, până la urmă, fac parte din natura umană. Atunci când lucrurile neplăcute, însă, încep să predomine, indiferent de natura lor, acestea ne copleşesc, ne obosesc fizic și mental, iar cheful nostru de viață și randamentul scad drastic.

Depresia este una dintre aceste stări ce ne afectează parcursul vieții de zi cu zi, se instalează treptat ca o umbră asupra zâmbetului din sufletul nostru. Există numeroase metode prin care aceasta poate fi abordată și, în timp, eliminată sau micșorată cu pași mici, dar siguri. Sunt numeroase soluții în cadrul psihoterapiei ce poate trata eficient acest ghimpe pus pe minte și suflet, care diferă în funcție de persoană și caz.

În primul rând, psihoterapia nu îți oferă sfaturi. Acestea sunt peste tot, la un click distanță sau la celălalt capăt al telefonului. Acest domeniu, care deține informații cheie despre psihicul uman, ajută în a ne da singuri seama care sunt problemele ce ne apasă și cum să luăm atitudine în fața lor. Fiecare dintre noi, în parte, avem capacitatea de a ne confrunta cu propriile temeri și de a le elimina, cu ajutorul specializat al terapiei. Este importantă o înțelegere profundă asupra propriului interior, o atenție acordată în mod conștient, deoarece o impunere sau o idee din exterior nu schimbă mare lucru. Experiența personală intensă in cadrul psihoterapiei este cea care stabiliează direcția drumului pe care ne aflăm.

Inflamația intestinală, poate cauza depresie ?

Depresia, tratata cu psihoterapie si naturopatie (dieta) Câteva studii recente au demonstrat că depresia este adeseori o manifestare neuropsihiatrică asociată cu inflamații gastro-intestinale și boli auto-imune, în care inflamația cronică este un factor predominant.

Legătură dintre inflamația intestinului și simptomele depresiei poată să pară ciudată, dar are cu adevărat o logică atunci când înțelegem conexiunea complexă dintre creier și tubul digestiv. Astfel, stările emotive pot cauza anumite senzații care se manifestă la nivelul intestinului.

Intestinul nostru este literalmente al doilea creier, creat din țesuturi identice cu ale creierului în timp gestației. În prezent, știm că există mai mulți neuroni în intestin decât în sistemul nervos central : 80% din serotonină este produsă în intestin și de asemenea 50% din dopamină. Prin urmare, cum putem să vindecăm depresia fără să luăm în considerare creierul nostru enteric care este intestinul ?

Stilul nostru de viață influențează simbioză între mucoasă intestinală și microbiotul (flora intestinală). Studiile ne arată că tot ceea ce mâncăm are un impact asupra calității microbiotului nostru.

Dacă aveți o dietă pro-inflamatorie (prea bogată în cereale transformate, zahăr rafinat), veți suferi de o inflamație locală în intestin prin eliberarea citokinelor și altor substanțe pro-inflamatorii, care vor avea un efect perturbator asupra sistemului nervos. În consecință, intestinul fragilizat nu mai sintetizează suficientă serotonină și dopamină. Rezultat : moralul și motivația scad, apar dureri la nivel global, iar apetitul este perturbat.  

În plus, în timpul iernii, lipsa luminii și carența în vitamina D accentuează dezechilibrul între neurotransmițători și pot favoriza aparatia depresiei sezoniere.

Ce este de făcut ?

În primul rând, trebuie tratată inflamația intestinală și carența în vitamina D. Aceasta se poate face cu ajutorul naturopatiei. Naturopatia reprezintă medicina tradițională europeană, cu o vechime de peste 2500 ani. Având o abordare holistică (globală) a persoanei, naturopatia contribue la vindecarea și armonizarea dezechilibrelor psihice și fizice (adică a problemor de sănătate) cu ajutorul nutriției, psihologiei (de exemplu, ședințe de psihoterapie), exercițiilor fizice, fitoterapia (extracte din plante, uleuri esențiale), terapii manuale cum este tehnica Bowtech sau Bowen etc.

Alexandra George
Terapeut Naturopat – Iridolog