Cum sa nu ne ingrasam de sarbatorile astea? Simplu: urmam sfaturile unui nutritionist, eliminam painea, zaharul si grasimile sau pur si simplu ne ferim de excese pastrandu-ne bucuria de a gusta din toate bunatatile dar in cantitati mici.

Daca vorbim despre zahar, trebuie sa amintim initiativa numita”taxa de zahar”. Se stie ca zahărul consumat în exces înseamnă diabet, obezitate, cancer și boli cardiovasculare. Anual, 180.000 de oameni din întreaga lume mor din cauza consumului de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, conform unui studiu realizat de American Heart Association. Chiar si celebrul bucatar Jamie Oliver sustine ca „zaharul poate distruge vieti si ar trebui impozitat la fel ca tutunul”!

Mai grav e faptul că de fiecare dată când un copil vrea să bea ceva răcoritor, preferă o băutură dulce. Obezitatea infantilă din țara noastră are una din cele mai mari rate de creștere din UE. Copii sunt cei mai vulnerabili și probabil cei mai atrași de sucurile îndulcite de pe rafturile magazinelor. Au nevoie de decizia înțeleaptă a oamenilor maturi, ca mine și ca tine, care să îi refuze sau să le propună o băutură mai sănătoasă.

Îngrijorați de aceste date alarmante, experții avertizează că din pricina “epidemiei” de obezitate, copiii de azi ar putea să trăiască mai puțin decât generația părinților lor. Este și unul din motivele pentru care renumitul chef, Jamie Oliver, a inițiat o campanie prin care s-a obținut taxarea băuturilor cu zahăr în Marea Britanie. Reușita lui Jamie a făcut deja valuri în jurul lumii, tot mai multe țări luând în discuție legi similare.

Chiar și în România, un grup de deputați preocupați de sănătatea noastră a inițiat un proiect de lege pentru introducerea unei “taxe pe zahăr”. Vestea este cu atât mai îmbucurătoare cu cât România are cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa și ocupă locul 1 la incidența diabetului zaharat. În prezent, legea este dezbătută în Camera Deputaților și parcurge etapa discuțiilor în comisii.

În alte țări “taxa pe zahăr” și-a dovedit eficiența în momentul în care a devenit lege și producătorii chiar și-au schimbat formulele și au scăzut cantitatea de zahăr din sucuri. S-a întâmplat deja în Marea Britanie, Franța, Irlanda sau Norvegia. În aceste țări, producătorii au ales această cale pentru a nu fi nevoiți să plătească taxe pentru sucurile cu mai mult de 5g zahăr / 100ml.

Datorită consumului exagerat de zahăr avem din ce în ce mai mulți copii supraponderali. În același timp, numărul persoanelor bolnave de diabet cunoaște o creștere șocantă. Ca țară trebuie să reducem atât consumul, cât și să găsim o modalitate de a plăti pentru creșterea costurilor de sănătate. Cele mai bune practici internaționale existente constau în introducerea unei taxe pe zahăr, care realizează trei lucruri: descurajează consumul de produse cu conținut ridicat de zahăr; generează venituri de la cei care probabil vor avea nevoie de îngrijiri medicale în viitor și încurajează producătorii să reducă concentrația de zahăr.

Semnezi și tu pentru o lege îndrăzneaţă, curajoasă şi susţinută de celebrități precum Jamie Oliver? E nevoie de cât mai mulți dintre noi pentru a-i convinge pe deputați să ia decizia corectă. Așa cum s-a întâmplat și cu legea interzicerii fumatului în spații publice, deputații au votat doar în momentul în care s-au convins de o largă susținere publică.

Poti sa semnezi și tu petiția care cere parlamentarilor adoptarea taxei pe zahăr aici https://facem.declic.ro/campaigns/mai-putin-zahar?utm_campaign=2018-12-13.202&utm_medium=email&utm_source=blast

(text preluat de pe declic.ro)