Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un cuplu de vârstă reproductivă din şase este afectat de probleme de fertilitate. Cauzele infertilității la femei pot fi: endometrioza (constă în creșterea anormală a celulelor care se desprind de pereții uterului în fiecare lună la menstruație), trompele înfundate (cauzate de infecții nedepistate și netratate) și vîrsta înaintată a mamei. Cauzele infertilității la bărbați pot fi: azospermia (afecţiune medicală caracterizată prin lipsa spermatozoizilor în materialul seminal), infecţiile bacteriene pot provoca blocaje ale ductelor și imposibilitatea de a obţine sau de a păstra erecţia. În prezent, ponderea cazurilor de infertilitate este aproximativ egală: 50 la sută la femei şi tot atât la bărbaţi.

O metodă de tratare a infertilității este inseminarea artificială. Aceasta constă în injectarea de spermă special preparată, făcându-se în prealabil un tratament de stimulare a ovulaţiei cu medicamente orale, injectabile sau spray nazal. Medicamentele pentru fertilitate prezintă însă riscul de obţinere a unor sarcini multiple, care sunt mai dificile iar feţii prezintă riscuri mai mari de naştere prematură. De asemenea, aceste medicamente pot prezenta reacţii adverse cum ar fi: dureri pelvine, greaţă, cefalee, vedere înceţoşată, balonare abdominală etc.

Dacă vă confruntați cu probleme de infertilitate și doriți să aveți copii apelând la metode mai puțin invazive, apelați cu încredere la terapia Bowen. Vă prezentam cazul unui cuplu, ambii cu vârste de peste 30 de ani, având 5-6 inseminari artificiale nereusite. Au apelat la Bowen pentru probleme de sănătate “banale”: dureri de spate, transpiratii nocturne, oboseală cronică. După 3-4 luni de tratament Bowen, doamna a rămas însărcinată in mod natural. Iata declaratia ei: “In primele sedinte am tratat pe rand, afectiunile de care sufeream: starile anxioase si depresive capatate in urma tratamentelor hormonale, starea de oboseala cronica, durerile lombare cauzate, imunitatea scazuta. Chiar de la primele sedinte am simtit efectele benefice ale terapiei, obtinand pe parcurs o stare de bine, de armonie cu corpul meu. Dar marea surpriza a fost ca am ramas însărcinată. Si…au trecut doar 4 luni de la prima sedinta de terapie Bowen pana la aflarea minunatei vesti.”

De asemenea, pe parcursul sarcinii contributia terapiei Bowen la mentinerea starii de bine si de echilibru a gravidei este importanta. Daca gravida merge la sedintele de Bowen regulat (nu mai mult de 1 data pe saptamana), are toate sansele sa evite astfel starile de rau, acumularea apei in exces si umflarea mainilor si picioarelor sau chiar probleme mai grave cum sunt diabetul sau hipertensiunea de sarcina. Asistenta cu ajutorul tehnicii terapeutice Bowen merge si mai departe, putandu-se aplica procedura de pregatire pentru nasterea naturala, pentru stimularea lactatiei, refacerea mai rapida dupa nastere s.a.

Si pentru bebelusi si copii exista proceduri Bowen pentru a trata probleme precum: Intre probleme se numara: lipsa de somn, neliniste si agitatie, colici, canal lacrimal infundat, constipatie, displazia de sold, raceli, viroze, traheo-bronsite, pneumonii, alergii, astm, autism, ADD/ADHD, deficit de crestere, pregatire pre-operatorie, recuperare post-operatorie, pregatire pre-vaccinare, reechilibrare post-vaccinare, disfunctii motorii, de vorbire, enurezis, paralizii, diabet, disfunctii renale, afectiuni ale inimii, stres, depresie, anxietate, atacuri de panica, imunitate scazuta s.a.