Câti adulți se întreabă ce emotii îi încearcă pe copiii? Într-o zi, la gradinita a venit un tătic după propriul copil, după care a chemat un alt copil, spunându-i că a venit mama lui. Ajuns lângă ușa sălii de grupă copilul văzuse că mama lui nu venise. În acel moment respectivul tătic a început să râdă spunându-i copilului că l-a păcălit. În clipa următoare copilul a început să plângă. Am luat copilul în brațe, oferindu-i suport emotional.
Această formă de „păcălire” eu o încadrez în categoria abuz emotional. Adulții care folosesc copiii pentru a se amuza, și care provoacă daune emotionale copiilor ar trebui ajutați să devină conștienti de răul pe care îl provoacă micuților.
Binenteles că nu m-am putut abține și i-am spus că ceea ce a făcut nu este ok și să nu mai facă așa ceva. Din reacția lui mi-am dat seama că era cât de cât conștient de ceea ce a făcut dar mi-a spus ca „nu s-a gândit la cum se va simți copilul”.
Mă întreb câti adulți se gandesc la cum se simt copiii? 🤔

Între corp și minte există o legătură foarte puternică. Toate emoțiile se simt în corpul nostru fie că le conștientizăm, fie că nu. Cu cât conștientizăm mai bine ceea ce simțim și ce ne transmite corpul cu atât mai bine. Când te-ai întrebat ultima dată ce simte un copil în corp atunci când a simțit o anumită emoție? Tu în ce parte a corpului simți cel mai frecvent emoțiile tale?
Ești conștient/ă de ceea ce simți?

Ai vrea ca si copilul tau sa fie constient de sine si sa stie cum sa-si gestioneze emotiile din diferite contexte? Poti sa il aduci sa participe la atelierele ZEM de Educatie Emotionala sustinute de psiholog Alexandra Jarda la ZEM Center. Datele si orele atelierelor ZEM de Educatie Emotionala sunt publicate pe pagina de fb: ZemCenter, la sectiunea evenimente. Va asteptam cu drag!

Psihoterapeut / Educatoare Alexandra Jarda si echipa ZEM Center