Iarna e sezon de saniuta, ski si patinaj dar si de…cazaturi, lovituri si alte traume fizice mai serioase. Multi parinti se intreaba care sunt regulile in cazul in care copilul cade si se loveste?!

Bineinteles, in cazul unei lovituri foarte serioase, cu suspiciune de fractura, e nevoie sa va prezentati urgent la medic. Dar o informație utila in această perioadă cu zăpadă, in cazul durerilor cauzate de căzăturile pe coccis (“coada” in termeni populari): ele se ameliorează in 2-3 zile cu ajutorul terapiei Bowen! La ZEM Center au fost tratate recent două cazuri de acest fel. Un copilaș in varsta de 3 ani, adus in brațe de mamă pentru ca nu putea merge de durere. După 3 zile de la sedinta de terapie Bowen mama a sunat la cabinet sa anunte ca micutul era din nou afară la zăpadă. Al doilea caz, o fetiță in varsta de 12 care a căzut la ski si s-a lovit tot la coccis iar după 2 ședințe de terapie Bowen coccisul nu a mai fost dureros deloc. Combinata cu Kinetoterapia, Bowen poate face minuni pentru oasele si muschii copiilor dar si a adultilor, la orice varsta!

Daca va intrebati care este mecanismul prin care actioneaza Bowen pentru recuperarea dupa cazaturi, iata una din explicatii: daca durerea persista o perioada de timp, fascia (membrana care inconjoara muschii, tesuturile si organele corpului) ramane contractata spre a proteja zona dureroasa, cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv realizate de miscarile Bowen, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv.

Avem cateva sfaturi si pentru parintii care aleg sa isi duca copiii la bai, eventual dupa ski. E preferabil sa se evite baile fierbinti sub varsta de 5 ani; temperatura apei ar trebui sa fie in jur de 37 de grade, maxim 38. Chiar si la temperaturi optime ale apei, evitati imersiunea totala a corpului (doar partial, prin sedere pe bancute, de ex). Si bineinteles supravegheati continuu copilul in piscina!
Indiferent ce alegeti noi va uram distractie frumoasa si….in siguranta la saniuta, ski, patinaj sau baie!