Cand boala inseamna strigat dupa atentie

– Știi ce trebuie să faci dacă vrei ca mama ta să te iubească mai mult?
– Ce?
– Să te prefaci că ești bolnavă. Că pe mine mă iubește mami mai mult când sunt bolnavă. Aceasta era conversația dintre două fetițe de gradinita.

Poate vă întrebați cum ajung copiii la asemenea concluzii. Păi foarte simplu. Ce se întâmplă atunci când copilul e bolnav? Întrebați-vă cum relaționați cu copilul când e bolnav și cum relaționați când e sănătos?
Ce se întâmplă atunci când copilul e bolnav? Primește mult mai multă atenție și înțelegere, lucru perfect normal. Și în plus i se face totul pe plac, i se duce probabil mâncarea la pat, stă și se uită la televizor, mama stă cu el acasă șiiii … nu merge la școală. Cum să nu le placă copiilor să fie „bolnavi”? În ce altă situație mai stau ei acasă cu un părinte, de cele mai multe ori mama, și li se fac toate poftele? Poate în vacanțe, dar în vacanțe nu e obligatoriu să primească mâncarea la pat și să li se facă toate poftele. Și-atunci vă întreb: Ne mirăm că se simt copiii mai iubiți atunci când sunt „bolnavi”?
Eu când eram la școală, trebuie să recunosc, mă mai îmbolnăveam subit uneori când în ziua următoare aveam câte o materie neplăcută (Scuze mamă, nu mă gândeam că tu te îngrijorai!). Și mă durea brusc câte ceva. De cele mai multe ori burta, sau pur și simplu îmi era rău. Și dacă mama zicea: „Vai, oare să o sun pe doctoriță să îți dea scutire și să îmi iau liber pe mâine?”, oare ce credeți că răspundeam: „Nu mamă nu e nevoie, mi-e rău de testul ce o să îl am mâine și mă tem de nu mai pot, plus că tu ar trebui să te învoiești de la serviciu și nu e nevoie”. Nici vorbă! Evident că spuneam: „Da, cred că dacă aș sta acasă mi-ar trece.” Stăteam acasă, mă jucam cu mama, citeam ce doream eu, mă uitam la TV etc.

Adevărul este că de multe ori și copiii ajung la burn-out, acea stare de epuizare fizică și psihică, și au nevoie de o pauză pentru a-și da un restart. Uneori și o zi e suficient. Și în astfel de situații fie se îmbolnăvesc pe bună dreptate, fie somatizează (somatizarea este o manifestare vizibilă (un simptom fizic) a ceva invizibil (o stare emoțională)). Mie chiar îmi era rău și mă durea burta, și eram totuși conștientă de cauze care după părerea mea erau materiile neplăcute. Nu eram conștientă de faptul că eram stresată, că îmi era frică și că acea frică se manifesta prin diverse dureri fizice – dureri de burtă, stare de rău.
Dar revenind la iubirea pe care o simt copiii atunci când sunt bolnavi, mă întrebam cum am putea proceda pentru ca cei mici să nu mai tragă astfel de concluzii, că atunci când sunt bolnavi sunt mai iubiți. Și o idee ar fi ca în fiecare săptămână/lună să existe o zi specială. Și în acea zi specială copilul să se simtă…special. Să i se ducă micul dejun la pat, să ieșiți în oraș, să mergeți la resturant, la film, să stați acasă, să vizionați filme sau să vă jucați. Cel mai bine e să decidă copilul ce să faceți în acea zi specială. Unii copii mi-au spus că se simt iubiți de ziua lor. Oare de ce? Pentru că în acea zi se simt speciali, sunt în centrul atenției, li se îndeplinesc dorințele.

Spuneți-i copilului că veți avea o zi specială și întrebați-l ce dorește să faceți în acea zi specială. La cat mai multe zile speciale, pline de sanatate! La ZEM Center copilul dvs. poate beneficia de Psihoterapie pentru copii si adolescenti sau de Consiliere psihologica si terapie prin joc cu psiholog Alexandra Jarda