Anxietatea, ca termen, definește o stare de neliniște și teamă irațională față de o situație, o persoană sau o activitate aparent banală. Un proverb transmis din moşi-strămoşi susține faptul că atunci când ești deprimat trăiești în trecut, iar dacă ești anxios trăiești în viitor. Adevărat. Iar în prezent ce se întâmplă? Trăiești aici, trăiești acum, amintirile de ieri sunt doar amintiri, iar ziua de mâine e ziua de mâine. Așadar, acest sentiment de nesiguranță al minții și sufletului, afectează modalitatea prin care noi relaționăm, trăim şi ne bucurăm de viață.

Lucrurile în sine de care noi ne temem, situațiile neprevăzute care pot apărea, trecutul tumultuos sau traumele ascunse în colţisorul minții noastre, nu au putere. Ele, în sine, nu au forța de a atrage pericolul. Frica noastră este cea care atrage, care pune bariere, care provoacă un obstacol să ne apară în cale atunci când el, în realitate, nu există. Conștientizarea și înfruntarea duc, treptat, la o evoluție individuală și, odată cu aceasta, curajul și prezența de care avem nevoie în viața noastră.

Schimbările se fac treptat, cu pași mici, care sunt mai stabili decât orice alergătură inutilă. Răbdarea și compasiunea față de propria persoană sunt, de asemenea, cheițe spre obținerea liniștii sufletești, atât cât este posibil și atât cât avem nevoie.

Florile au nevoie de soare, apă și un mediu fertil pentru a crește frumos, armonios și în sincron cu natura. Noi, asemenea florilor, avem nevoie de lumină poziționată în inima noastră, răbdare pentru suflet şi un mediu fertil, ca să creem în jurul nostru un loc de desfășurare al dorințelor și nevoilor noastre.

Astăzi suntem mai în vârstă ca ieri și mai tineri ca mâine, aici şi acum este prezentul, este momentul să avem curajul să fim fericiți.

Cat de util ti s-a parut acest articol?